de mooiste rouwboeketten voor een liefdevol afscheid

Hoe kies je een geschikte tekst voor het rouwlint?

Hoe kies je een geschikte tekst voor het rouwlint?

Een prachtig rouwboeket maakt u natuurlijk helemaal compleet met een luxe rouwlint. Maar in een emotionele tijd is het soms best lastig de juiste woorden te vinden. En wat is gebruikelijk om op een rouwlint te schrijven? Wij begrijpen heel goed dat u hier wat hulp bij kunt gebruiken. Daarom staan wij in dit artikel stil bij een aantal punten die het makkelijker maken een passende tekst te vinden.

Een rouwlint bestaat minimaal uit twee linten

Op het eerste lint wordt meestal een persoonlijke afscheidsgroet geschreven. Op het tweede lint staat de naam van wie het rouwboeket afkomstig is. Zo weten de nabestaanden dat u het bloemstuk heeft gegeven. Uiteraard is het altijd mogelijk om extra rouwlinten toe te voegen als de tekst wat langer is of er veel namen op moeten komen.

Een rouwboeket is bestemd voor de overledene

Wellicht een van de meest voorkomende misvattingen is diegene waar de tekst voor wordt geschreven. Een rouwboeket of rouwstuk is bestemd voor het nemen van afscheid. De tekst op het rouwlint richt u dan ook aan de overledene. Regelmatig zien wij dat er een tekst wordt gekozen welke voor de nabestaanden bedoeld is, “Heel veel sterkte” of “We denken aan jullie” zijn hier voorbeelden van. Wilt u de nabestaanden condoleren? Kies dan voor een van onze troostboeketten.  

Wat is de relatie tot de overledene?

De band tussen de overledene en u, geeft een richting aan voor een passende afscheidsgroet. Bent u een van de nabestaanden of stond u iets verder van diegene af? Als directe gezinsleden zijn teksten over de liefde voor uw dierbare geschikt. “Voor altijd in ons hart” of “We houden van je” zijn hier voorbeelden van. Stond u iets verder in uw relatie? Houdt het dan vooral neutraal. “Een laatste groet”, of de zachtere variant “Een laatste lieve groet” zijn dan zeer toepasselijk.

Rust zacht of rust in vrede?

Wellicht nog altijd een van de meest gekozen woorden bij een afscheid: Rust zacht. Maar let goed op want bij een crematie is deze tekst niet gepast. Het is bij een crematie beter om “Rust in vrede” of een totaal andere afscheidsgroet te kiezen. Weet u niet zeker of de overledene wordt begraven of gecremeerd? Loop dan geen risico en kies voor een afscheidsgroet die in beide gevallen passend is.

Volgorde van de namen

Namen plaatst u aflopend op leeftijd, samen met de eventuele partner, gevolgd door de kinderen. Bij een grote familie wordt het lastig de namen van alle kinderen, kleinkinderen én hun kinderen te vermelden. In dit geval kunt u er voor kiezen om "kinderen en kleinkinderen" onder de rest van de namen te zetten. Of een allesomvattende “Familie (naam)”.

De kleur van het rouwlint

Tegenwoordig is er qua kleuren heel veel mogelijk op het gebied van rouwlint. Kiest u voor een wit lint, een groen lint, of laat u de kleur afstemmen op de bloemen? Zeker dit laatste kan een rouwboeket een heel bijzondere uitstraling geven. Een kleurrijk veldboeket is prachtig met een rouwlint in een sprekende kleur, terwijl een pastelkleurig rouwstuk juist die tere sfeer behoudt met linten in een zachte tint. Onze bloemisten kiezen heel zorgvuldig een kleur die uw bloemen het mooist doet uitkomen.

Voorbeeldteksten

De meest gekozen afscheidsteksten zetten wij ter inspiratie voor u op een rij:

Een laatste groet
Een laatste lieve groet
Rust zacht (niet gebruikelijk voor een crematie)
Lieve ..., rust zacht (niet gebruikelijk voor een crematie)
Rust in vrede
Rust in vrede lieve ...
Veel liefs
Eindelijk rust
Goede reis
Vaarwel
Tot weerziens
Voor altijd in mijn/ons hart
Dag lieve ......
Dag vriend/vriendin
Ik zal je missen
Wij zullen je missen
Ik zal je nooit vergeten
We zullen je nooit vergeten
Woorden schieten tekort
Met liefde gegeven
Met grote dankbaarheid
Tot weerziens
Bedankt
Bedankt lieve ...
Bedankt voor alles
Dank voor alle liefde
Bedankt voor wie je was
Lieve ....., bedankt voor alles
Bedankt voor alle gelukkige jaren
Je blijft in onze herinnering
Bedankt voor de fijne tijd samen
Met oprechte deelneming
Met liefde gegeven
In onze harten leef je voort
Tot het einde gestreden
Hoe zal de tijd ooit de wonden helen
We houden van je
De herinnering blijft
Je was zo lief voor ons
Onuitwisbaar is de herinnering aan jou
Vechten hoeft niet meer, rust nu maar uit

Engelse tekst voor het rouwlint 

Een afscheidsgroet hoeft niet altijd in het Nederlands te worden geschreven. Er zijn voldoende situaties waarin een Engelse tekst meer passend is. Denkt u eens aan de volgende teksten:

Lots of love
Rest gently (dear) …
Rest in peace (dear) …
Day best …
Bye, dear …
Forever in our hearts
We love you
Forever friends
We’ll miss you
I’ll miss you
We miss you already
The reminder remains
We will never forget you
Thank you for the beautiful years
Words shoot too short

Persoonlijk advies over het rouwlint

Vindt u het lastig om de juiste woorden te kiezen? Of wilt u liever spreken met een van onze bloemisten voor een persoonlijk advies? Dat mag natuurlijk altijd! Wij zijn dagelijks bereikbaar via telnr 088 – 256 36 36 of via ons contactformulier. Wij zijn er om u te helpen het afscheid van een dierbare zo mooi mogelijk te maken.